Skrivet av: Hanna Helsing | april 10, 2015

7 tips att komma igång med löpträning efter graviditet

Jag får ofta frågan om när jag började löpträna efter mina förlossningar. Jag tycker det är viktigt att inte jämföra sig med någon annan då det är så individuellt och många olika faktorer som spelar in när kroppen och psyket är redo. Dels hur mycket du tränat innan och under graviditeten, komplikationer efter förlossning och hur mycket knip, bål, – och bäckenbottenträning du hunnit göra efter förlossning.

Kroppen behöver byggas upp sakta men säkert med rätt övningar för dig. Det är viktigt att börja bygga upp de inre magmusklerna för att stabilisera bäckenet.

Jag började löpträna efter åtta veckor med Melvin och sex veckor med Elliot. Det funkade för mig men inget jag rekommenderar, utan utgå alltid utifrån dig själv och dina förutsättningar.

Det var nog min första fråga till barnmorskan, ”när kan jag börja löpträna”. Jag fick då höra att det var bra att vänta minst sex månader efter förlossning. Jag gillade inte svaret och frågade vidare. Tillslut träffade jag en barnmorska när jag var på amningskurs. (Det finns faktiskt amningskurser att gå och det var mycket bra. Jag hade jätteproblem att amma Melvin, såriga bröstvårtor då han ville äta konstant.)

Denna amningsbarnmorska hade ett par löparskor och löparbyxor på sig. Jag frågade om hon löptränade och det gjorde hon. Jag frågade henne när jag kunde börja löpträna och hon sa att jag kunde starta när det kändes bra i kroppen och jag inte kände något obehag i bäckenbotten under promenader eller löpning. Precis det svaret jag väntade på! Efter min efterkontroll gav jag mig ut på första löprundan. Sakta, sakta, gick, joggade, gick och joggade.

Jag hade redan börjat jobba med knipövningar och styrketräning. Lite varje dag. Bål – och bäckenbottenövningar, magstöd, knipövningar och att bygga upp leder.

Jag fick dock lite känningar på kvällen efter det första löprundan och förstod att långsam uppbyggnad är vad som gäller. Absolut inte stressa vilket kan vara svårt när det enda en vill är att komma igång igen.

När jag kände mig helt återställd blev löpningen som en frizon för mig. Min alldeles egna tid. När Peter kom hem från jobbet lämnade jag över i hallen och stack ut och bara var för mig själv eller tog en runda med min vän Sofie. Det var som att ta en fika men springa samtidigt. Tiden bara försvann.

Jag var inte en sådan som rasade i vikt när jag ammade utan det tog lång tid att gå ner mina 25 kg som jag gick upp när jag väntade Melvin. Hann aldrig gå ner alla kilon innan jag var gravid igen.

Det viktiga är att acceptera läget där en befinner sig och inte stressa.    

 


7 tips att komma igång med löpträning efter graviditet: 

 1. Börja göra knipövningar tidigt och gör dem ofta. 

2. Träna upp dig inifrån och ut. Först de inre magmusklerna, bål, bäcken, stabilitet och leder. 

3. Ta promenader. 

4. Starta med ett kom- igång- program, gå, jogga, gå. 

5. Känn ingen stress att börja löpträna. Låt det ta tid att komma tillbaka. Om du tränar smart kommer du vara starkare än aldrig förr. 

6. Träna med andra. 

 7. Lyssna på kroppen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: